Tänä päivänä yleistynyt videohaastattelu on hakijan ja rekrytoijan näkökulmasta tehokas tapa ottaa molemmin puolin tuntumaa ja niiden avulla voidaan esimerkiksi hypätä ensimmäisen haastattelukierroksen yli. Videolla näkee nopeasti millainen "tyyppi" on kyseessä ja täten lyhyt video antaa henkilöstä arvokasta lisätietoa.

Sain jo torstaina kutsun videohaastatteluun myynnilliseen tehtävään yritykseen P.  Tänään klo 22:50-23:50 vihdoin ehdin nauhoittaa etukäteen suunnittelemani vastaukset neljään kysymykseen. Videohaastattelun hyvänä puolena on, että vastaukset voi suunnitella huolella ja nauhoittaa uudestaan niin monta kertaa kuin haluaa sekä kuvata ne juurikin vaikka oman keittiön pöydän ääressä vaikka kalsarit jalassa. 

Noh, kun nämä vastaukset  olivat mielestäni "good enough", laitoin ne eteenpäin ja erehdyin kurkistamaan tänään sähköpostilaatikkoon kilahtanutta uutta videohaastattelukutsua yrityksestä S. En ollut uskoa näkemääni, kun näytöllä möllötti 8 siis KAHDEKSAN kysymystä. Viimeisellä videolla vielä paljastettiin, että videokatselmuksen jälkeen on luvassa ryhmähaastattelupäivä. Oletan, että sen jälkeen ovat luvassa vielä yksilöhaastattelut, referenssien tarkistaminen ja mahdollisesti netissä tehtäviä testejä. Kukaan ei voi moittia tätä yritystä perusteellisuuden puutteesta!

Please rekrytoijat! Miettikää vähän meitä työnhakijoita, jotka valvomme kuvaten päälläseisten videoita ja ehkä yksi meistä kahdesta kymmenestä saa lopulta paikan. Arvioin, että minulla tulee kulumaan noin kolme tuntia 8 videon valmisteluun ja tekemiseen. Mihin kaikkeen muuhun hyödyllisempään ihan noin niin kuin yhteiskunnankin näkökulmasta tämän ajan voisi käyttää? Kuinka moni hyvä hakija jättäytyy pois aikaavievän prosessin takia? Minkälaisen kuvan tällainen prosessi antaa yrityksestä?